İSMEK online kayıt nasıl yapılır?

İBB Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İSMEK e online kayıt nasıl yapılır? ismek kayıtları ne zaman başlıyor? İsmek başvuru işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İSMEK, her yıl yüzbinlerce kişiye ücretsiz eğitim vermektedir. Şu ana kadar yaklaşık 3,5 milyon kursiyere eğitim veren İSMEK, 300’den fazla branşta, 800”e yakın programda eğitimlerini sürdürüyor. Türkiye’nin en büyük halk üniversitesi haline dönüşen İSMEK hakkında daha detaylı bilgi için “İSMEK nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Peki İSMEK e nasıl kayıt olunur? İSMEK kayıt formu nasıl doldurulur? İSMEK online kayıt başvuru işlemleri hakkında her şey yazımızın devamında..

İSMEK Kayıtlar Ne zaman Yapılıyor?

“İSMEK e nasıl başvuru yapılır?” sorusuna geçmeden önce ilk olarak “İSMEK başvuru ne zaman yapılıyor?”, “ismek online kayıt ne zaman yapılıyor?” sorularına cevap verelim. Bu konuda İSMEK Istanbul resmi sitesi ismek.ist adresinden duyurular yapılmakla beraber kurulduğu günden itibaren İSMEK e kayıtlar Eylül ayında başlamaktadır. İSMEK’in bu yılki yeniliklerinden biri olan Uzaktan Eğitim Merkezi için de kayıtlar aynı dönemde başlamaktadır.

İSMEK Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Neler?

İSMEK başvurusu için gerekli evraklardan önce ismek.ıst sitesi üzerinden online kayıt ve kurs başvurusu yapmanız gerekiyor. İSMEK kaydınızı oluşturduktan sonra Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ne gidip kimlik fotokopinizi bırakmanız yeterlidir. Spor merkezlerinde eğitim almak istiyorsanız kimlik fotokopisine ek olarak sağlık raporu da istenmektedir.

İSMEK başvuru şartları neler?

İSMEK İstanbul genelinde yaklaşık 250 merkezde hizmet veriyor. 40 alanda 327 branşta 800’e yakın programda eğitimler veren İSMEK kursları tüm İstanbullulara açıktır. Kurs başvuru şartları her kurs başvurusunda belirtilmektedir. Özellikle mesleki uzmanlık gerektiren eğitimleri alabilmek için 16-45 yaş arasında olmak gerekir ve bu kurslara yapılan başvurular sınav yapılarak belirlenmektedir. Ayrıca bazı kurslar için mezuniyet şartı aranabilmektedir. Gelelim İSMEK kayıt ve başvuru işlemlerine..

9 Adımda İSMEK Kayıt ve İSMEK Başvuru İşlemleri

İSMEK’in ücretsiz eğitimlerinden yararlanmak istiyorsanız, her yıl olduğu gibi ismek başvurularınızı ismek.ist internet sitesi üzerinden online olarak yapabilirsiniz. Ya da İSMEK eğitim merkezlerinden şahsen kimlik fotokopinizle başvurabilirsiniz. İSMEK’e kayıt yaptırmak düşündüğünüzden de çok kolay. Birkaç adımda 5 dakika gibi kısa bir sürede İSMEK online kayıt başvuru işlemini gerçekleştireceğiz. İşte 9 adımda İSMEK e nasıl başvuru yapılır?

1. İlk olarak İSMEK giriş yapıyoruz. (ismek.ist giriş için tıklayın)

İsmek e online kayıt nasıl yapılır? İsmek e kimler kayıt yaptırabilir? İsmek başvuru için gerekli evraklar neler? İsmek başvuru ile ilgili her şey kariyeribb'de

2. İSMEK web sitesi ana sayfasında üst menüde yer alan KAYIT OL butonuna tıklıyoruz.

İsmek kurslarına kayıt işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de.

3. Açılan İSMEK kursiyer sayfasında (kursiyer.ismek.ıst) Nüfus Cüzdanı bilgilerimizi eksiksiz ve doğru olarak giriyoruz ve GİRİŞ butonuna tıklıyoruz.

  • "T.C. Kimlik No" bölümüne kimlik kartınızda yazan 11 haneli TC kimlik numaranızı yazın.
  • "Doğum Tarihi" bölümüne kimlik kartınız sağ alt tarafında bulunan doğum tarihinizi (GG.AA.YYYY) şeklinde yazın ya da takvimden doğum tarihinizi seçin.
Eğer yabancı uyrukluysanız ve T.C. kimliğine sahip değilseniz “Foreign Student Login” bölümünden İSMEK kayıt ol işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • "Turkish Foreign ID" bölümüne Emniyet müdürlüğünden verilen 99 ile başlayan 11 haneli numaranızı giriniz.
  • "Birth Date" bölümüne Emniyet müdürlüğünden verilen kartın üzerinde yer alan doğum tarihi bilgilerinizi girin.
İSMEK online kayıt nasıl yapılır? İSMEK kursları ne zaman başlıyor? ISMEK hakkında her şey kariyeribb'de.

4. Öğrenci Giriş Ekranı’na başarılı giriş yaptığınızda otomatik Öğrenci Ön Kayıt Formu’na yönlendirilirsiniz. Yıldızlı alanların doldurulması zorunludur. Tüm alanları doldurduktan sonra GÜNCELLE ve KURS SEÇ butonuna tıklayın ve ismek e kayıt işleminizi gerçekleştirin.

  • Kişisel Bilgiler: T.C. Kimlik No, Ad ve Soyad bilgileri sistem tarafından otomatik olarak doldurulur.
  • İletişim Bilgileri: GSM numaranızı ve E-mail adresinizi eksiksiz ve doğru girin. Başvuru bilgileriniz, programlar hakkında bilgilendirme ve duyurular SMS ve E-posta üzerinden yapılmaktadır.
  • Diğer Bilgiler: Eğitim, çalışma ve engel durumunuzu mutlaka girmelisiniz. Bu alanları girmeden ISMEK kayıt işlemini tamamlayamazsınız.
Engellilere yönelik programlara sadece engelli kişiler başvuru yapabilir. Bu yüzden bir engel durumunuz varsa belirtmeyi unutmayın.
Eğer İSMEK’in istihdam rehberliğinden faydalanmak, iş bulma sürecinde size yardımcı olmasını istiyorsanız “Evet, istiyorum” seçeneğini işaretleyin.

5. İSMEK Kayıt Formu’nu eksiksiz doldurduktan sonra sıra İSMEK Program Tercihi yapmaya geldi. kursiyer.ismek.ist adresindeki Program Tercihi bölümünden aktif programlardan seçim yapabiliriz. Filtreleme Paneli sayfanın sol kısmında yer alıyor. Programları iki farklı şekilde filtreleyerek arayabilirsiniz.

  • Program Bazlı Filtreleme: Sadece program seçerek İstanbul genelindeki tüm eğitim merkezlerimizde seçilen programa ait tüm listeler gelir. Örneğin “emlak danışmanlığı” programını seçip filtrele dediğinizde İstanbul genelindeki tüm aktif programlar listelenir.
  • Eğitim Merkezi Filtreleme: İlk olarak ilçe seçilir ve ilçeye ait Eğitim Merkezleri gelir ve istenilen Eğitim Merkezi seçilerek o eğitim merkezindeki tüm listeler gelir.
Aramayı daha da daraltmak isterseniz Eğitim Günleri ve Eğitim Tarihleri seçeneklerinden işlem yapabilirsiniz.
ismek online kayıt nasıl yapılır? ISMEK başvuru işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de!

6. Sol panelden filtreleme işlemini gerçekleştirdikten sonra sağ tarafta İSMEK eğitim programları listelenir. Buradan katılmak istediğiniz İSMEK kursunu sağ taraftaki SEÇ butonuna tıklayarak seçiyoruz.

İSMEK programları için çeşitli başvuru şartları olabilir. İSMEK başvuru şartlarını listede bulunan ikonların üzerine gelerek öğrenebilirsiniz. Programların başlama ve bitiş tarihleri, hangi gün ve saatlerde, hangi merkezde yapılacağı, kontenjan sayısı ve şu ana kadar yapılan başvuru sayısı belirtilmektedir.
Eğer SEÇ butonu yerine (!) işareti görüyorsanız program başvuruya kapalıdır.
ismek online kayıt nasıl yapılır? ismek kayıt işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de!

7. İSMEK program seçimimizi yaptıktan sonra Program Tercihi Sihirbaz Paneli penceresi açılıyor. İlk olarak İsmek programı “Tercih Nedeni”mizi işaretliyoruz. Aşağıdaki gibi 4 seçenek bulunuyor.

  • Meslek Eğitimi Almak, Mesleğimde İlerlemek
  • Üretim Yaparak Gelir Elde Etmek
  • Sanat, Müzik, Spor vb. Yeteneklerimi Geliştirmek
  • Sosyal Çevre Edinmek
  • Yukarıdaki seçeneklerden birini işaretleyip İLERİ butonuna tıklıyoruz.
İsmek e nasıl kayıt olunur? ismek kurs başvuru işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de!

8. Kayıt Onayı sekmesinde Program Tercih Onayı yapmamız gerekiyor. Programın ön koşullarına uygunsanız Ekranda size aktarılan eğitim merkezi, kurs tarihleri ve program ismini kontrol ettikten sonra KAYIT OL butonuna tıklayın.

İSMEK online kayıt nasıl yapılır? ismek başvuru işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de!
Eğer alımlar sınavlı olacaksa Sınav Tarihi de Program Tercih Onayı penceresinde belirtiliyor.

9. Tebrikler. İSMEK kaydınız başarıyla gerçekleşti. Kaydımızı yaptıktan sonra “Kayıt Sonucu” penceresinde başvuru kaydınızla ilgili bilgiler ekrana geliyor. Asil veya Yedek olarak kursa kaydınızın yapıldığı belirtiliyor. Eğer İSMEK e kayıt sırası size gelirse Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Yönetici tarafından bilgilendirileceksiniz.

İSMEK başvurularınızı yaptıktan sonra kayıtlı e-posta adresinize mail gönderilmektedir. Başvurduğunuz kurs ile ilgili detayları e-postanızda da inceleyebilirsiniz.

İSMEK Başvurularımı Nereden Kontrol Edebilirim?


ismek kayıt olamıyorum, ismek e nasıl kayıt olunur? İsmek kayıt işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de!

İSMEK Kurs başvurularınızı “Eğitimlerim” sekmesinden takip edebilirsiniz. Eğitimlerim sayfasında iki farklı alan bulunmaktadır.

  • İsmek başvuru yapılan programlar
  • İsmek’ten daha önce alınan programlar

Mevcut eğitim döneminde kayıtlı olduğunuz ya da başvurduğunuz programlar “Başvuru Yaptığınız Eğitim Merkezleri ve Programlar” başlığı altında listelenmektedir. İsmek başvurunuzun yanında (!) işareti varsa, İSMEK e başvurunuz ile ilgili farklı bir durum olduğu belirtilmektedir. (!) butonuna tıklayarak ISMEK başvurunuzun durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İsmek e nasıl başvuru yapılır? İsmek kayıt işlemleri hakkında her şey kariyeribb'de!

İSMEK'te geçmiş yıllarda almış olduğunuz programlar “Eğitimlerim” sayfasında İSMEK’ten Geçmiş Yıllarda Almış Olduğunuz Eğitimler olarak listelenmektedir. Daha önce aldığınız program ve sertifika bilgilerini görmek için Daha Önce Eğitim Aldığınız Programları Listele butonuna tıklayabilirsiniz.

İSMEK Başvuru İptali İçin Ne Yapmalıyım?

Çeşitli sebeplerle kursa gidemeyecekseniz ya da İSMEK derslerine katılmaktan vazgeçtiyseniz, başkalarının başvurusunu da engellememek adına İSMEK başvuru iptali yapabilirsiniz. İSMEK online kayıt silme işlemi için ilk olarak İSMEK İstanbul sitesine giriş yaptıktan sonra üst menüde yer alan Eğitimlerim sekmesine tıklayın. Karşınıza İSMEK başvuru sayfası ekranı gelecek. ismek başvuru sayfasında başvurduğunuz programlar listelenmektedir. Eğer ISMEK başvurunuz henüz işleme alınmadıysa Sil butonu görüntülenecektir. Sil butonuna tıklayarak ismek başvuru iptali yapabilirsiniz.

İSMEK Asil-Yedek Başvuru Nedir?

İSMEK kurs başvurusu yaparken her kurs için açılan kontenjan sayısı ve o kursa şu ana kadar yapılan başvuru sayısı belirtilmektedir. Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra “Eğitimlerim” sayfasında başvurunuzun durumu Asil ya da Yedek olarak belirtilmektedir. Örnek olarak bir kurs için eğer 30 kursiyere eğitim verilecekse 60 öğrenci başvurusu alınmaktadır. İlk 30 başvuru asil, diğerleri ise yedek olarak kabul edilmektedir. Asil listede yer alan başvurulara, İSMEK kurs merkezi yönetimi tarafından telefonla ya da kısa mesajla bilgi verilerek, belirli tarihe kadar kurs merkezine yanında nüfus cüzdanı fotokopisi ile gelmeleri istenir. Eğer kursiyere ulaşılamaz ya da kursiyer kurs merkezine gelerek kaydını gerçekleştirmez ise İSMEK e başvuru iptal edilerek ilk sıradaki yedek kursiyere başvuruyu kesinleştirmek için davet yapılır.

İSMEK’te kayıtlı cep telefonunuz güncel olmalıdır. Çünkü İSMEK başvuru bilgilendirmeleri, İSMEK kurs merkezinden yapılan telefon aramaları ile ya da kısa mesaj ile yapılmaktadır. Size ulaşılamaması durumunda başvurunuz iptal edilmektedir.

İSMEK Sınavlı Öğrenci Başvurusu Nedir?

İSMEK’te bazı programlara kursiyerler sınav ile kabul edilmektedir. Sınavla öğrenci kabul eden programlar online kayıt sırasında belirtilmektedir. İSMEK online kayıt başvurunuzu yaptıktan sonra belirtilen tarihlerde sınava girmeniz gerekir. Sınava girmez ya da başarılı olamazsanız İSMEK online kurs başvurunuz iptal edilir.

İSMEK Kaç Branş Seçilebilir?

İSMEK kursiyerlerinin en çok merak ettiği konulardan biri de aynı dönem içerisinde kaç farklı eğitim alınabileceğidir. Burada genel kural olarak aynı alan içerisinde 2 branş seçebilirsiniz. Buna örnek vermek gerekirse, örneğin yabancı dil alanında branş olarak İngilizce kursunu seçtiniz. Bununla beraber Fransızca kursuna da gidebilirsiniz. Ancak İngilizce kursuna giderken, Bilişim Teknolojileri alanında yer alan web tasarım eğitimini alamazsınız.

İSMEK Derslerine Düzenli Katılmazsam Ne Olur?

Yılda 250-300 bin İstanbullu’ya eğitim veren İSMEK, derslere katılım konusunda sert kuralları vardır. Bazı kursiyerler kayıt olduğu eğitime bazen hiç, bazen de ilk haftadan sonra katılmamaktadır. İSMEK 1/5 devamsızlık yapan kursiyerlere sertifika vermemektedir. Bu yüzden hem başkasının hakkını yememek, hem de sertifikanızı alabilmek için kurslara devam etmelisiniz. Kurs programı seçerken, ders saatlerinin ve günlerinin size uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

İSMEK Kursları İçin Herhangi Bir Ücret Ödeyecek Miyim?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten İSMEK, 300’den fazla branşta, 750’den fazla eğitim programınını ücretsiz olarak sunmaktadır. Ayrıca ISMEK’in düzenlediği sergi, seminer, söyleşi gibi faaliyetlerden de ücretsiz faydalanabilirsiniz.

İsmek Çocuk Kursları Düzenliyor Mu?

Yetişkinlere yönelik eğitimler düzenlemek için kurulan İSMEK, Temmuz 2015’ten itibaren çocuklara yönelik eğitimler de vermeye başladı. İlk olarak yaz kursları olarak başlayan eğitimlerin süresi tüm yıla yayılarak çocuklar için hafta sonları eğitimler düzenlenmeye başladı. İsmek 9 11 yaş kursları ve İsmek 12 16 yaş kursları için ismek.ist adresinden bilgi alabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için Türkiye’nin Halk Üniversitesi: İSMEK başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yazıyı paylaşmak için aşağıdaki sosyal medya paylaşım butonlarına tıklayın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar